Publikuss

Ez a tankerület nem birkózik a büfékkel

2024. október 07. 08:05 - Publikus Team

Iskola büfék:Tankerület - 1:0

Az iskola büfék jogilag a tankerületekhez tartoznak, az iskolákban „csak” értékesítést folytatnak és a kerületek az egészséges termékkínálat felelősségét általában az igazgatóra tolják, miszerint azt rendszeresen figyelemmel kell követniük. A Közép-Pesti Tankerületi Központnál a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az igazgatóknak egyrészt erre sem idejük, sem szakértelmük nincsen, így a 13. és 14. kerületi iskolákban a büfések szembe mehetnek a szabályokkal, a tankerület vezetője, dr. Házlinger György pedig a következő megállapításával szemet hunyt az egész fölött:

01_kozep-pesti_tankeruleti_kozpont.jpg

„Az intézményeinkben a büfészolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat az iskolaegészségügyi szolgálat bevonásával, nyílt pályáztatás során választjuk ki. A termékkínálatukat a Kormányhivatal, az igazgatók, a védőnők, az iskolaorvosok rendszeresen ellenőrzik. A büfékkel kapcsolatosan a Tankerületi Központhoz olyan bejelentés, amely a szolgáltatási szerződések felülvizsgálatát igényelné, nem érkezett.” Már a korábbi cikkben >>> jeleztük a tankerületnek is, amit a Kormányhivatal ellenőrzése alá is támasztott, hogy egészségtelen termékek vannak szabálytalanul kihelyezve. A fenti szerveknek viszont megvan az a jó szokása, hogy az iskolákba előre bejelentkeznek, így érkezésükig a büfések tetszetősen átvariálják a kínálatot. Érdekes módon más tankerületekben ezeket a törvénytelenségeket már korábban megfelelően rendezték.

02_nemeth_laszlo_gimnazium_iskola_bufe.jpg

A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet értelmében, a nevelési-oktatási intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményen kívül a gyermekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (NETA) hatálya alá tartozó termék nem árusítható. Ez azt jelenti, hogy az általuk meghatározott magas só- és cukortartalmú termékekre NETA adót vetettek ki, amik az iskolákban nem forgalmazhatóak az energiaitallal, dohánytermékkel és alkohollal egyetemben.

03_hegedus_geza_altalanos_iskola_bufe.jpg

A tankerület által kiadott pályázatok alapján a büfé kínálatának kialakítása többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatainak >>> figyelembe vételével történik. Ez egyértelműen kimondja, hogy „A gyermekek egészégének védelme érdekében a jogszabályváltozás szerint tovább korlátozódott az előre csomagolt, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó termékek, valamint a magas só, és telített zsírsav tartalmú élelmiszerek iskolában történő árusítása, így 2022. szeptember 1-jét követően a köznevelési intézményekben nem árusíthatók többek között az alábbi főbb termékcsoportok”: hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó üdítő, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó előre csomagolt készítmények és magas só tartalmú ropogtatni valók. Megkeresésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ a következő választ adta az iskolákban nem forgalmazható cukor- és sótartalmú termékekre: „Tekintettel arra, hogy hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó termékek a NETA hatálya alá tartoznak, ezért azok az iskolai büfékben illetve áruautomatákban nem forgalmazhatók.” Ezt a szabályt követik a büfék árukínálatának hatósági ellenőrzését végző hatóságok, a fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi osztályai is.

04_nemeth_imre_altalanos_iskola_bufe.jpg

A több büfével is rendelkező cégek esetében felmerült a kérdés, hogy milyen előnyös kapcsolat révén lehetséges a náluk nagyobb mértékben előforduló egészségtelen termékek mennyisége. A tankerület vezetője a választ mellőzte, pedig a pályázatban vállalták, hogy 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szerinti tiltott terméket nem árulnak és a bérleti szerződés felbontásra kerül, amennyiben a büfét üzemeltető a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény hatálya alá tartozó terméket árul. Rétvári Bence államtitkár korábbi kijelentése szerint is, ha egy büfében egy szabálytalan terméket is találnak, az a cég részére szerződés felmondást von maga után. A Közép-Pesti Tankerületi Központ iskolái között ezen szabályokat betartó büfét nem találtunk, amihez köszönjük a szülök és diákok által beküldött információkat. Nem mellékes az sem, hogy a tankerület abban is érdekelt, hogy a büfés az adott bérleti díjat ki tudja fizetni a bevételből, így a kerület éves bevételi terve teljesüljön. A 13. és 14. kerületi jelenlegi engedékeny állapotok szerint a tankerület több büféjét már nem vette ki senki, így az jelentős bevételtől esett el. Végül vajon ennek a tankerületnek a pénz vagy a gyerekek egészsége lesz fontosabb?

05_varosligeti_magyar-angol_altalanos_iskola_bufe.jpg

Úgy tűnik, hogy az egy évtizeddel ezelőtt behozott szigorítás a 13. és 14. kerületben látványosan nem hozott eredményt, az érintett hatóságok pedig egyelőre nem kívánnak az ügyben szintet lépni. Reméljük, hogy nézőpontjuk hamarosan változik a távoli cél elérése érdekében!

A Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella felé megkereséssel éltünk a közép-pesti tankerületi törvénytelenséggel kapcsolatban, amint megérkezik a válasza, azt közzé tesszük.

hun.jpg

 

komment
süti beállítások módosítása