Publikuss

A fogyasztóvédelmi jog érvényesítése

2024. augusztus 15. 16:39 - Publikus Team

Nem javítja, inkább tönkre teszi 2. rész

Egy autószerelési procedúra egy komolyabb pszichés megterheléssel is járhat az autótulajdonos részéről, főleg, ha a javítás után ismét megáll a szeretett autónk. A történet kezdődik újra, azzal a magas lépcsőfokkal, hogy a garanciális javítás kérdése is felmerül. Egyben biztosak lehetünk, hogy az autószerelő cég első körben megpróbálja majd kidumálni a dolgot, második körben nagy duzzogva kijavíthatja a hibát, de ha kóklerről van szó, mindent elkövet, hogy az addig kifizetett összegből se adjon vissza egy forintot és főleg ne költsön rá a továbbiakban. Ha viszont már az elején sikerül a garanciát érvényesíteni, tapsoljunk, mert kiválasztottak vagyunk a magyar fogyasztóvédelem sötét rendszerében.

01_onindito_fer-vill_kft_fogaragem_kft_autoszerelo_autoszerviz.jpg

Vigyázz: autószerelés! >klikk>>> c. korábbi cikkben felvázoltuk már a XIII. kerületi Klapka utcában a Fogaragem autójavító céget, ami kétszer állt neki sikertelenül egy önindító javításnak. Első szerelés után ismét megadta magát az önindító, de a vállalkozás elutasította a garanciális javítást, darabokban kaptuk vissza az autót, amit egyébként a cég eltűntetett egy időre. A rendőrség segítségének hiányában nekünk kellett azt visszaszerezni testi sértést elszenvedve, de két év után ébredezik a nyomozó hatóság és végre eljárás indult ellenük a Btk-ba ütköző jármű önkényes elvétele bűntett gyanúja miatt. Nevetséges módon a szerelők visszavágtak egy garázdaság feljelentésével, mivel állítólagosan még a testi sértésük után az ügyfél „magatartása a szervízvezetőben és az ott dolgozókban megbotránkoztatást és riadalmat keltett”. Most körbejárjuk, hogy mit tehet a szolgáltatást igénybe vevő, hogy ezekkel a kókler cégekkel szemben eredménnyel felléphessen!

02_rendorseg_fogaragem_kft_autoszerelo.jpg

1. Tipp: Egyezség az autójavítóval

Nagy szerencsénk van, ha a szerelő is belátja a hibáját és közösen sikerül megoldást találni.

2. Tipp: Fogyasztóvédelemhez forduljunk

Érdemes azzal számolni, hogy a Fogyasztóvédelmi törvény évekkel ezelőtti átalakítása miatt a mai Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság csak rendszer szintű, nagy értékű ügyekkel foglalkozik, ami egy beadványra nagy valószínűséggel nem is fog válaszolni.

3. Tipp: A helyi fogyasztóvédelemhez forduljunk

A helyi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi osztálya felé is élhetünk beadvánnyal, de tapasztalatok alapján „Nem alapos indok”-ra hivatkozva vagy illetékességre hivatkozva azt el fogják utasítani.

4. Tipp: Polgári pert indítsunk

Első körben fizetési felszólítással érdemes élni a sérelmezett cég ellen, amit a bírósági eljárásban is jó néven vesznek. Ennek eredménytelensége esetén közjegyzővel kell fizetési meghagyást benyújtani a vállalkozás ellen. Ha ezt megtámadja a másik fél, akkor alakul át polgári perré a bíróságon, de ezt csak akkor lépjük meg, ha atom biztos bizonyítékaink vannak. A per megindítása előtt még érdemes lehet még a bíróságot, mint közvetítőt felkérni, hogy egy egyezséggel rendezzék a vitás ügyet.

03_onindito_fogaragem_kft_autoszerelo_autoszerviz.jpg

Az érintett Marci autószerelő mindent elutasított, egy pillanatra a bírósági eljárás is megakadt, így perújítással fogunk élni az alább megszerzett bizonyítékok birtokában, aminek megértéséhez érdemes az előző cikkbe belenézni >>>

A felkeresett független önindító szakszerviz megállapítása szerint a kiszerelt önindító egy Start-Stop indítású autóhoz való, a hibája be lett azonosítva és inkább egy jóval erősebb konstrukciót ajánlott.

Bárdi Autó rendszere szerint a kiszerelt önindító száma szerinti nem található és az alvázszám szerint nem létezik Start-Stop indítású a rendszerben.

A Unix rendszere szerint a kiszerelt önindító száma szerinti nem található és nem írta egyikhez sem a Start-Stop funkciót.

Ezek alapján megállapítható, hogy a kiszerelt önindító nem az adott autóhoz való alkatrész, ami önmagában hibaforrás lehetett, ezen kívül az autó nem volt ellátva Start-Stop funkcióval. Ezek után le lehet vonni a következtetést, hogy a Fogaragem autójavító vagy az önindítót felújító cég, a Fer-vill hibázott.

A cikk minden állítása bizonyítékolt és a képek illusztráció jellegűek!

komment
süti beállítások módosítása