Publikuss

Hadban állunk?

2023. július 28. 10:45 - Publikus Team

A cseh-magyar viszony

Európába vagy akár Erdélybe való utazás felérhet egy lelki feltöltődéssel is mivel egy egészen más szociális közegbe csöppenhetünk. Az utcán való idegenekkel való találkozás is minimum egy mosoly adok-kapokkal jár, de egészen eljuthatunk odáig, hogy a közlekedésben nem kell egymásnak semmit sem megköszönni, mert természetes módon mindenki kedves és előzékeny a másikkal. Ha ránézünk a térképre, akkor ennek a kulturális másmilyenség közepén helyezkedik el Csehország is.

01_vw_bogi_sport_csehorszag.jpg

A magyaroknak azért a történelem során a csehekkel is voltak kis félrecsúszásai, mivel a prágai tavasz leverésében közrejátszott katonai részvételünk sokat rontott a megítélésünkön. Aztán erre telepedhetnek rá a közelmúlt politikai ellentétei, amik a cseh és a magyar kapcsolatok éles nézetkülönbségein mutatkoztak meg. Reméljük, hogy ezek az ellentétek csak a kormányok között léteznek, az alábbi példák alapján eldönthetjük, hogy ezek csak kivételek vagy kezdenek beivódni a társadalom minden szegmensébe.

02_cseh_autopalya_matrica.jpg

Kis kitérővel még érdemes megemlíteni, hogy csehországi utazásunk során érhetnek meglepetések, ami az egész napi programot dominóként döntheti. A legtöbb ország autópálya matricáját már a szomszédos ország közeli benzinkútjain is meg lehet vásárolni, ellentétben a csehekével. Érdemes előre neten megvásárolni, mivel személyesen csak egy pár kioszkban lehet megvenni, nagy ötletként pl. Prága belvárosában. A cseh benzinkutas csak egy szórólapot tudott adni, de a helyi internet gyorsaságával fél órába telt a malőr helyrehozása.

03_skoda_muzeum.JPG

Prágán túli autópályázásba érdemes beleiktatni az egy órás csúszást is, mivel a Prágán való áthaladás csak kétszer két sávos sima közutat jelent, amin hosszú perceken keresztül lehet a dugóban ücsörögni. Mladá Boleslavi Škoda Muzeumba immáron késve érkezvén a szűkös előzetes tájékoztatásból fakadóan elég nagy pofára esés volt hiába keresni az általunk ismert Skoda 105 és 120 csodákat. A mailben történő tájékoztatásuk ugyanis a kért autók listáját kifelejtette, így okafogyottá is tette volna a felkeresését.

04_hrensko_csehorszag.jpg

Cseh paradicsom és Cseh Svájc elnevezések nem túlzások, ténylegesen tuti kiránduló helyek, ezért a Hřensko melletti Kamenica szurdokról kértünk tájékoztatást a helyi Információs központról. A válasz igen rövidre és visszafogottra sikerült: Le van zárva. További info kérésre, hogy mi van a másik látványossággal, a Pravčická bránával: Se kép, se hang. Helyben azért rápillantottunk a környékre és a fenti szörnyűség fogadott, ugyanis az egész, úgy ahogy volt porrá égett.

05_vw_bogi_sport_csehorszag.jpg

A cseh életérzésben való teljes elmerülés során a hab a tortán az egy közlekedési szituáció volt. Érthetetlen módon egy cseh furgon sofőrje, aki egyébként a Bogi Sport alkalmazottja, gyerekek táboroztatásával foglalkozik, megelőzött és szépen belefékezett, utána előzni viszont nem engedett. Idióta vagy jogos büntetés a magyar külpolitikánkra? Egy biztos, hogy záróvonalat lépett át, gyorshajtott, büntetőfékezett és ezek után kipattant az autóból, hogy el is magyarázza a sérelmét. Arra viszont nem számított, hogy a másik sofőrnek is fennáll az a lehetősége, hogy kiszálljon az autóból, így sietősen elmenekült. A Bogi Sport megkeresésünkre nem válaszolt, remélhetőleg ilyen agresszív kollégára gyerekek csoportjait már nem bízzák rá!

Reméljük, hogy a jövőben kormányunk a támadások és sértegetések helyett a magyar nép valós érdekeit és konstruktív kapcsolatait fogja szem előtt tartani!

cz.jpg

komment
süti beállítások módosítása