Publikuss

Jogszerű, szakszerű és arányos intézkedés 2.0

2023. május 04. 23:13 - Publikus Team

Rendőri intézkedés megrendelésre?

2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt, ennek jogalapját később megváltoztatták építési területre hivatkozva. A Fővárosi Törvényszék 2023. április 13-án kimondta, hogy a kordon felhúzásával a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. Ennek ellenére 2023. április 24-én a státusztörvény elleni tüntetésen magabiztosan védték meg a rendszer katonái a törvényellenes kerítést, amiről az 1.0 részben olvashatsz.

01_karmelita_kolostor_kordonbontas_statusztorveny_tuntetes.jpg

illusztráció forrásai: facebook.com/FideszHU & nepszava.hu

2023.05.03-án a délutáni órákban megtelt a Budavári Palota udvara rendőrségi buszokkal és több száz rendőr lepte el a várat, hogy műveleti területként azt lezárják a tüntetők elől. A Palota barokk Habsburg kapuját lánccal lezárták, de még oda is kivonult a Készenléti Rendőrség. A történések fő folyama viszont ismét a Honvéd Főparancsnokság elkerített részén zajlott, ahol nem csak a gázspray, hanem a tonfa is többször előkerült és rendőreink nem szégyellték azt használni!

02_budai_var_karmelita_kolostor_kordonbontas.jpg

Már az 1. részben is kiderült, hogy az ellenzéki országgyűlési képviselőket dedikált rendőrökkel tisztelték meg, Hadházy Ákos és Hajnal Miklós részére is a 24968 és 25671 jelvényszámú rendőrök biztosították a szakszerű rendőri szolgáltatást. Jó szokásukhoz híven május 3-án is voltak képviselői felelősök KKR022 és KR3027 sisakszámmal. A Momentum országgyűlési képviselőjét, Tompos Mártont KR3027 vette kezelésbe, mivel első alkalommal a sorfalból kitörve, megpróbálta berángatni, de az csak a második nekifutásra sikerült neki. Munkája végeztével ráadásként a kordonba kapaszkodó, elgázosított diák lábát kezdte tonfával ütlegelni.

03_karmelita_kolostor_kordonbontas_keszenleti_rendorseg.jpg

forrás: facebook.com/momentum.mozgalom

KKR064 igazán csak az Original TW 1000-es gázsprayvel volt elfoglalva, feltehetőleg a rossz kiképzésnek köszönhetően 1 méter távolságból fújta folyamatosan a gázt a diákokra, nem tudva arról, hogy a közvetlen közelről való alkalmazása akár maradandó szemkárosodást is okozhat. Erre KKR064 fütyült rá, az előbb említett kapaszkodó tanulóra 30 cm távolságból még az arcába fújt és visszamenekült a biztonságot nyújtó sorfalba.

04_karmelita_kolostor_kordonbontas_keszenleti_rendorseg.jpg

forrás: telex.hu

Azért a tömeget több visszatérő rendőr kolléga is megtisztelte, mivel ők parancsot teljesíteni érkeztek. Természetesen a moráljukba is belefért, hogy erkölcsi okokra hivatkozva ne kérjék az aznapi szolgálatteljesítés alól való felmentést. A parancs az parancs, ennek ellenére a nürnbergi per során parancsra hivatkozva egyetlen egy vádlottat nem mentettek fel a bűnei alól, de enyhítésre sem volt elegendő. Mindkét kordonbontást megtisztelte KKR022, aki első alkalommal Hadházy képviselőt cipelte, második alkalommal pedig bőszen fújta a gázsprayt a diákok szájába és a hazug rendőri közleménnyel ellentétben egyike volt, aki megrongálta az építési kordont, mivel azt a felvételek szerint a rendőrök döntötték le!

05_karmelita_kolostor_kordonbontas_keszenleti_rendorseg.jpg

forrás: index.hu & telex.hu

TASZ közleményének lényegi elemei:

"Tegnap a Miniszterelnökség épülete előtt a rendőrség másodjára is könnygázt vetett be a diákok ellen, hivatalos közleményükben pedig minden felelősséget a tiltakozókra tolnak.

Az igazán súlyos erőszakot azonban nem a tüntetők, hanem a rendőrök követték el, akik kiskorúak ellen, aránytalanul és indokolatlanul vetettek be könnygázt és tonfát, egy olyan tüntetésen, ami egy több mint egy éve tartó, békés és a kormány által eddig teljességgel semmibe vett tiltakozássorozat következő állomása volt.

sem az indulatos skandálás, sem a bejelentés hiánya nem teszi jogellenessé a tüntetést. A rendőrségnek ugyanolyan kötelezettsége van minden békés tüntetéssel kapcsolatban, akár be van jelentve, akár nincs: biztosítania kell. A bejelentés elmaradása mindössze annak az egyetlen személynek a szabálysértési felelősségét alapozza meg, akinek szervezőként be kellett volna jelentenie a tüntetést. A dühös, olykor trágár rigmusok pedig teljesen természetes velejárói a tiltakozásoknak, különösen, ha a tiltakozásokra cinikus közöny a válasz.

A kordondöntés megalapozhatta volna ugyan az oszlatást, de mivel nem a rendőrökre támadtak a tüntetők, a reakció így is aránytalan volt: nagyrészt fiatalokból álló tüntetőkkel szemben alkalmazott azonnal könnygázt és tonfát a rendőrség."

A BRFK 2023.05.03-án szintén közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelynek lényege:

"Néhányan átmásztak a kerítésen és együttes erővel áttörték azt. Az építési területre betódult csoport a kerítést tovább rongálta és a Színház utca felé is áttörte azt. Az itt felsorakozott rendőröket dobálni kezdték és többen megkíséreltek a sorfalon erőszakkal átjutni. Az őket ért támadás elhárítására a rendőrök ekkor könnygázt alkalmaztak, és megkezdték a zárt területre bejutottak kiszorítását, ennek során öt embert vontak intézkedés alá, akiket később előállítottak.

A jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett, a rendőrökre támadók közül öt személyt előállítottak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt tettek feljelentést. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján jelenleg is folyamatban van. Nyolc embert azért jelentettek fel, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen. Egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől.

A fent említett rendőri intézkedéseket követően a parancsnoki vizsgálat tárgyát képezte a kényszerítő eszköz alkalmazása, amely jog-, és szakszerű volt."

hun.jpg

komment
süti beállítások módosítása