Publikuss

Jogszerű, szakszerű és arányos intézkedés

2023. május 01. 17:42 - Publikus Team

…a rubeljobboldal rendőrállama szerint

"Alkotmányos jogainkat korlátozzák, mégis csak volt itt egy rendszerváltás". "Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből." (forrás: Index, 2007.02.02.) Ezt még Orbán Viktor nyilatkozta 2007-ben a Kossuth téren két kordon szétszerelése közben, amit a budapesti főkapitány műveleti területnek nyilvánított, arra hivatkozva, hogy az országgyűlés működését biztosítandó nem lehet ott gyülekezni. A rendőrök akkor még gyakorlat nélkül, telefonos segítséget is igénybe véve álltak az ismeretlen polgári engedetlenség előtt, 2023. április 24-én a státusztörvény elleni tüntetésen viszont már magabiztosan léptek a tettek mezejére.

01_karmelita_kolostor_kordonbontas_statusztorveny_tuntetes.jpg

2020. december 2-án ugyanis kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt. Ezen a napon a Telex újságírója arról próbálta kérdezni a kormány tagjait, hogy mit szólnak ahhoz, hogy Szájer József a Covid-szabályokat megszegve lebukott egy brüsszeli orgián, ahol az akkori közlések szerint kábítószert is találtak a táskájában. Erőszakos, trágár, törvénytelen baloldali akció a Karmelitánál (Origo, 2023.04.25.) címmel az Origo lehozta a 2023.04.23-i kordonbontás eseményeit, amin a provokáló baloldali anarchista Hadházy Ákos is szerepet vállalt.

02_karmelita_kolostor_kordonbontas_szinhaz_utca.JPG

A BRFK 2023.04.25-én közleményt adott ki az esettel kapcsolatban: A rendőrök a 2023. április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt. A könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb. A rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni!

03_hadhazy_akos_karmelita_kolostor_kordonbontas.jpg

illusztráció forrása: RTL

Ezzel így meg is lennénk, lapozhatnánk, de aki még mer gondolkodni szerény autokráciánkban, az rájöhet, hogy a propaganda nem mindig találkozik a valósággal. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő nyilatkozata közben is feltűnhetett, hogy a kordonra vigyázó Készenléti Rendőrség erői mellett a BRFK különböző osztályait is kivezényelték már a Színház utca biztosításához. Két főszereplőnket rögtön Hadházy mögé vezényelték, a 24968 jelvényszámú törzsőrmester a Közrendvédelmi főosztálytól és a 25671 őrmester a BRFK kötelékéből. A felvételek tanúsága szerint az 1-es számú felettes kolléga teljesen indokolatlanul parancsot adott a 2-es számú agresszív járőrnek, hogy gázosítsa el a tüntetőket, köztük számos diákot. Ekkor 2-3 fő tüntető kapaszkodott a kordonba, a tömeg 2-3 méterre tartózkodott tőlük. Másodszorra az épp nézelődő Momentum képviselőjét, Hajnal Miklóst is külön ráadásként lefújta a 2-es számú rendőr.  Köszönjük az alapos felvételt az Origo munkatársainak!

04_karmelita_kolostor_kordonbontas.jpg

fotó: Purger Tamás

A Rendőrség fellépése aránytalan és jogsértő volt, mivel a közleményükkel ellentétben, egy felvételen (forrás: #Hadházyákos) a Készenléti Rendőrség katonája csak a gáz fújásával egy időben, eltorzult üveghangon ordított:

„Mondom, álljon le!”

A Telex és a Magyar Helsinki Bizottság által indított bírósági ügyben a Fővárosi Törvényszék 2023. április 13-án kimondta: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt. Az ítélet szerint az eset során a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

Emellett a BRFK Bűnügyi Főosztálya nem alaposan, jogsértően és tényeket mellőzve tologatja a Publikuss feljelentését, miszerint a Honvéd Főparancsnokság felújítására hivatkozva a Várkapitányság Nonprofit Zrt, mint vagyonkezelő a generálkivitelező kérésére indokolatlanul, építési területre hivatkozva zárta le a Színház utcát.

05_karmelita_kolostor_kordonbontas_keszenleti_rendorseg.jpg

forrás: Telex

Amint a fenti képen látható, több rendőr is azonosító nélkül intézkedett, ami ugyancsak törvénysértő, sőt azt lehet feltételezni, hogy tetteikért nem állnak ki teljes nevükkel, de még jelvényszámukkal sem! A 24968 számú parancsot adó főtörzsőrmester szakmai munkája miatt megkerestük a Készenléti Rendőrség Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjét, Mergancz Sándor dandártábornokot és a 25671 számú őrmester miatt a BRFK rendőrfőkapitányát, Terdik Tamás vezérőrnagyot, de mindkettőjük elmenekült egy jogállamiságban megszokott válasz elől.

sz1.jpg

A szavazás lezárult, az eredményekre várjuk az országos rendőrfőkapitány, Dr. Balogh János r. altábornagy válaszát!

A felvételek alapján megállapítható, hogy a megfélemlítést alkalmazó Rendőrség közleménye politikai célzatú, még a nyilvánosan elérhető felvételek kétséget kizáró bizonyítékait is mellőzte, így az esetleges lemondásokról szívesen vesszük az érintettektől a közvetlen vagy BRFK Sajtóosztályától az időbeni értesítést!

Az esetlegesen előforduló pontatlanság miatt előre elnézést kérünk, de a Rendőrségtől nem voltak hajlandóak egyeztetni:

„Tájékoztatjuk, hogy az interjú elkészítésére nincs lehetőség.”

A rendőri túlkapással kapcsolatos minden információt szívesen veszünk: publikusteam (kukac) gmail (pont) com

hun.jpg

komment
süti beállítások módosítása