Publikuss

A Kormányhivatalok nem birkóznak a büfékkel

2022. szeptember 27. 09:27 - Publikus Team

Iskola büfék : Hatóságok - 1:0

Több mint egy évtized múltán nézzük meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és immáron a Belügyminisztérium, ill. az alá tartozó kormányhivatalok népegészségügyi osztályai milyen eredményeket értek el a rendszeres és folyamatos ellenőrzéseik által a szabályozott egészségesebb iskola büfék terén. Rétvári Bence egykori illetékes államtitkár szerint csak egészséges termékek kínálatával is működhet egy sulibisztró, ennek ellenére a piaci körkép és a számok teljesen más képet mutatnak! Rengeteg büfés már tönkrement a megszorítás és a COVID járvány miatt, mások nevelő jelleggel kínálják és szoktatják rá a gyerekeket az egészséges étkezésre, a csak nyereség orientál cégeket pedig továbbra nem érdeklik a szabályok.

01_radnoti_iskola_bufe.jpg

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet értelmében, a nevelési-oktatási intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményen kívül a gyermekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény hatálya alá tartozó termék nem árusítható. Ez azt jelenti, hogy az általuk meghatározott magas só- és cukortartalmú termékekre NETA adót vetettek ki, amik az iskolákban nem forgalmazhatóak az energiaitallal, dohánytermékkel és alkohollal egyetemben. Az elhivatott Fidesz politikus, Király Nóra által vezetett Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) már 2017. óta próbál azért kampányolni, hogy ezek a termékek ne legyenek elérhetőek az iskolákban.

02_junk_food.jpg

forrás: marcky.my

A budapesti népegészségügyi osztályoknak már korábban is bejelentéseket tettünk, ha tudomásunkra jutott egy-egy iskolában büfés szabálytalanság, de Rétvári Bence kijelentése szerencsére sehol nem valósult meg. Miszerint, ha egy büfében egy szabálytalan terméket is találnak, az a cég részére szerződés felmondást von maga után. Az intézkedéseik elég vegyes képet mutattak, kezdve azzal, hogy a 11. kerületi ellenőrzésnél sikerült fény deríteni arra, hogy a népegészségügyi munkatárs nem tudta, hogy mi alapján kezdje megállapítani egy termékről, hogy az iskolában forgalmazható-e. Másrészt a bejelentések és az ellenőrzéseik után részben vagy teljes egészében visszaállították a szabálytalan termékkínálatot az adott büfések.

03_varosligeti_iskola_bufe.jpg

Nem egy esetben ellenőrzés alkalmával megállapították, hogy szabálytalan termék nem volt kihelyezve. Arra már nem is gondoltak, hogy az ellenőrzéseiket az a lépésük, hogy az iskolákba előre bejelentkeztek, meghiúsította az eredményüket, mivel addigra a büfés leszedte az oda nem illő termékeket. Dicséretként meg kell jegyezni, hogy léteznek szorgalmas büfések is, akiknél még a figyelmeztetés sem volt szükséges! Végül megkerestük a Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy a hatékonyság növelése és az egészséges táplálkozás érdekében működjünk együtt, illetve az évtizedes szakmai tudásunkat is átadjuk a kollégáik részére. A válasz lesújtó volt mivel hatósági ellenőrzés keretében nem látták a lehetőségét az együttműködésnek.

04_vizafogo_iskola_bufe.jpg

Magyarországon az elemi első osztályában nagyjából minden ötödik tanuló túlsúlyos, ami a számos betegséget magával hozó felnőttkori elhízás előszobája. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közlése szerint a 2016-os felmérés adatai alapján a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, ezzel megismétlődött a 2010-es vizsgálat eredménye, mivel akkor ugyanezek az eredmények születtek, így a 2012-es büfé rendeletről kijelenthető, hogy hatástalan és eredménytelen volt!

05_nemeth_imre_iskola_bufe.jpg

A több büfével is rendelkező cégek esetében pedig látszik, hogy Budapesten nem csak egy-egy kerület népegészségügyi osztálya engedékenyebb, hanem más területen lévő büféik is átcsúsznak valami módon az ellenőrzéseiken. A XIV. kerületi Németh iskolában üzemelő cég, a XIII. kerületi Németh László Gimnázium büféjét is úgy vette át, hogy a pályázatban vállalta, hogy 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szerinti tiltott termékeket és kifejezetten tejcsokoládét és sós kukoricát nem árul. Ezzel szemben Kinder Bueno és a Mexicorn rögtön megjelent a szeptemberi kínálatukban az Oreo keksz, Bake Rolls, Moments, Waffelini, Goofree, 3bit és a Hochwald kávé mellett!

06_hunfalvy_iskola_bufe.jpg

A Coca Cola különböző vállalásokat is tett az iskolákba történő szállításaival, ám ezt a kereskedők sokszor kikerülik, mivel azokat megvásárolják más nagykerekben és megjelennek a polcokon és végeredményben a Coca pedig csaknem a korábbi forgalmánál maradhat. Más élelmiszer nagykereskedők, mint a Triton, a Sixi és P.O.P cégek is a rendeléseken cégnevet és egy címet láthatnak, a vezetőikhez talán el sem jut az információ, hogy iskola révén tiltott termékeket szállíthatnak oda.

07_viranyos_iskola_bufe.jpg

A VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium büféje igazi unicum, mivel a magas só- és cukortartalmú csomagolt termékek jelenléte a legkevesebb, tiltott kólát, kávét is kínálnak, ill. kérdőjelesen sörös korsót is hirdetnek. Mindez, ha nem lenne elég a gyerekek még az automatából is válogathatnak (a kínálatához klikkelj az alábbi fotóra). A Kormányhivatal VI. Kerületi Hivatala tájékoztatt korábban, hogy az iskolabüfé termékkínálatában nem találtak olyan élelmiszert, amely a népegészségügyi termékadóról szóló, 2011. évi. CIII. törvényben foglaltakat sértené. Persze, hogy nem találtak, mert nem az oda illő rendeletet nézték meg!

08a_vorosmarty_iskola_bufe.jpg

Úgy tűnik, hogy a 10 évvel ezelőtt behozott, amúgy is értelmetlen szigorítás nem hozott átütő eredményt, az érintett hatóságok pedig egyelőre nem kívánnak az ügyben szintet lépni. Reméljük, hogy nézőpontjuk hamarosan változik a távoli cél elérése érdekében!

A büfék jogilag a tankerületekhez tartoznak, az iskolában „csak” értékesítést folytatnak, ezzel szemben ők a felelősséget általánosságban az igazgatóra tolják, hogy a kínálatot rendszeresen szemmel követi. A gyakorlatban viszont ez úgy néz ki, hogy a napi munkamennyiség és a folyamatos sztrájkok mellett jobb dolguk sincsen, minthogy akár egy üdítőre is leugorjanak.

komment
süti beállítások módosítása