Publikuss

Kapj el, ha tudsz

2022. február 27. 18:57 - Publikus Team

I. rész

2017 nyarán eldőlt, hogy elvileg az iskolák büféiben csak egészséges ételeket és italokat fognak tudni vásárolni a diákok. Kétségek voltak már akkor, hogy egyáltalán megmaradnak-e ezek a büfék, mivel kínálatuk nagy része nem volt kompatibilis az állami elképzelésekkel. Bővebben ITT találod az előzményeket, de nézzük meg, hogyan alakult azóta a helyzet egy kivételt képező iskolában.

Az érintett intézmények dolgozóitól köszönjük, nem kérjük a valós felmérés torzítását!

01_filler_utcai_altalanos_iskola.jpg

forrás: 2pos

Az Emberi Erőforrások Minisztériumából, Rétvári Bence államtitkár felhívása volt mindennek az alapja:

"Amennyiben az intézményben üzemelő élelmiszerárusító üzlet vagy áruautomata kínálata a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. tv. hatálya alá tartozó, ill. a 20/2012. EMMI rendeletben tiltott bármely terméket az árukínálatában forgalmazza, vagy megjeleníti, szerződésszegésnek minősül és hatállyal a nevelési-oktatásiintézményben a tevékenység megszüntetésével jár, amelyet követően semmilyen kártérítési követeléssel nem állhat elő a szerződő fél."

Rengeteg kisvállalkozó tönkrement vagy az utolsókat rúgta első körben az értelmetlen „egészséges” nevelés következtében, második körben pedig a veszélyhelyzeti korlátozások miatt. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy a gyerekek, amihez hozzászoktak, azt úgyis megveszik akármilyen trükkel. Az egészséges étkezésre való nevelés pedig megfelelő információk hiányában az iskolákban abszolút megoldatlan. Felajánlásunkban még 2017-ben sem az iskolák vezetősége, sem az iskolai büfések nem kívántak élni az egészséges ételek és italokról szóló tájékoztatásunkkal. Egy külön szakmának is betudható ez az ág, mivel termékenként meg kell állapítani az egészséges termékkörhöz a Népegészségügyi termékadóról (NETA) szóló termékek körét vámtarifaszám (VTSZ) alapján, majd a só- és cukortartalmát kell meghatározni. Ezen tájékozatlanság után a tanár sztrájk közepette nézzük meg Budapest II. kerületében a Fillér Utcai Általános Iskolát, ahol éveken keresztül túlcsordult az iskola büfében az egészségtelen termékek kínálata és még 2022 februárjában is túlsózott termékek, a pult alatt pedig cukortól úszó csokik várták a gyerekeket.

02_filler_utcai_iskola_bufe.jpg

forrás: filleriskola.hu

Több bejelentés után Budapest Főváros Kormányhivatalának II. Kerületi Népegészségügyi Osztálya még a 2021-es nyári szünet előtt ígéretet tett, hogy lehetőségeknek megfelelően az ellenőrzést elvégzi ebben a büfében is. Szeptemberben kiadott egy meglepő tájékoztatást, hogy a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény szerint a Hivatal befejezte a vizsgálatot és a bejelentés kivizsgálása során a Hivatal által bekért, és megvizsgált nyilatkozatok, valamint a helyszíni szemlék alapján az alábbiak kerültek megállapításra:

„Az iskolaigazgatók tájékoztatása alapján, valamint a Hivatal munkatársai által lefolytatott helyszíni szemlék során megállapítást nyert, hogy a bejelentésében szereplő termékeket egyik iskolabüfé sem forgalmazza.”

A fentiek alapján megállapítható, hogy a közérdekű bejelentés kivizsgálása során intézkedés szükségességét maga után vonó szabályszegés nem került megállapításra. Azt is megjegyezték, hogy a korábbival azonos tartalmú, ugyanazon panaszos vagy közérdekű bejelentő által tett ismételt panasz vagy közérdekű bejelentés vizsgálata mellőzhető. Valami nagyon nem stimmelt, mert az információink szerint semmi nem változott a büfé „egészségtelen” kínálatában, de az újabb bejelentés alkalmával novemberben meg is erősítették a vizsgálat mellőzését. De akkor mi lehet a háttérben?

03_bfkh_ii_nepegeszsegugyi_osztaly.jpg

forrás: ebhinvest hu

A Közép-Budai Tankerületi Központ 2021. november végén nyilatkozott, hogy ebben az évben újra pályáztatta az intézményi büféket és a pályázati felhívásban is kiemelten kezelte az előírásoknak megfelelő élelmiszerek árusítását, alapanyagok használatát. A megkötött szerződések tartalmazzák a jogszabályi előírásokat. A megadott állapottal kapcsolatos állítások ennek fényében nem az aktuális helyzetet írják le. A 2021/2022 tanévben már ellenőrizték a kínálatot is, munkatársai felkeresik az említett büféket és átnézik a kínálatukat:

„Intézményvezetőink többször jelezték, hogy megvizsgálták az büfék kínálatát és mindent megfelelőnek találtak.”

De vajon mi lehet akkor valójában, ha az iskolai visszajelzések és saját ellenőrzés is mindig alátámasztotta a tiltott termékek jelenlétét az adott büfében?! Megnéztem hát személyesen a terepet, de a tapasztalatok után csak eltátani tudtam a számat!

04_kozep-budai_tankeruleti_kozpont.jpg

forrás: Google Maps

A szóban lévő iskola biztonsági őre simán beengedett, a COVID igazolványomat igazán nem akarta látni. A büféhez érve minden bebizonyosodott, mivel a szünetben a sós termékeket és az édességeket bárki megvásárolhatta a büféből. Valamennyire érthető is volt, hogy ezek után a büfés ki akarta tépni a kezemből az újságíró igazolványomat és kérdőre vonva rángatott a karomnál fogva. Az iskola igazgatója sem volt kíváncsi az EU kompatibilis COVID igazolványra, csak az érdekelte, hogy az iskolában fenntartott „rendje” megbomlott. Az iskolától származó, a személyemet érő alpári kijelentésekre az igazgatótól és a tankerülettől sem érkezett nyilatkozat, hogy az elhangzott állításokat, hogyan kell értelmezni egy gyerekek nevelésével foglalkozó intézménytől. A Tankerület tudomást szerzett az esetről és szinte azonnal ennyit írt:

„Intézményeink látogatása a járványügyi szabályozások végett idegenek számára nem lehetséges.”

Egy biztos, a hallgatás a legrosszabb nevelő eszköz a problémák kezelésére, ami gyerekek pszichikai és szociális fejlődésére egyértelműen hátrányosan hat!

05_filler_utcai_iskola_bufe.jpg

Az egyoldalú kommunikációval így nem derült ki, hogy a Kormányhivatal és a Tankerület hogyan kívánja megoldani ezt az anomáliát. A Pubklikuss viszont kiderítette, hogy mindkét szerv úgy végez iskolai ellenőrzéseket, hogy előre bejelentkeznek és természetesen az információ „odaszivárog” a büféshez, így a kérdéses termékek addigra egyszerűen eltűnnek és egy mintabüfé tárul a szakma szeme elé! Azt még hozzátenném, hogy az érintett igazgatónak lövése sem volt a Neta és a VTSZ-ekről, így kérdéses, hogyan ellenőrizte a büfé kínálatát és ezt hogyan fogadhatta el a Tankerület?! Az iskola megkeresésre közölte, hogy a büfé jelenleg nincs nyitva.

Összefoglalva megállapítható, hogy az egészséges étkezés a nevelésen múlik és nem az iskola büfékben dől el, de az értelmetlen szabályozást a hivatalok képtelenek betartatni, a segítségükre kelőket pedig a zárt iskolai rendszerrel felháborodottan kitessékelik!

A II. részhez várjuk a Budapest Főváros Kormányhivatal II. Kerületi hivatal vezetőjének, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatójának és az EMMI nyilatkozatát!

hun.jpg

komment
süti beállítások módosítása