Publikuss

Amikor nem csak a vadász ittas…

2021. október 08. 19:20 - Publikus Team

72.000.000.000Ft

Nagy örömmel jelentették be, hogy túl vagyunk az 1 milliomodik látogatón az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás rendezvénysorozatán, ahol október 14-ig többek között a Vadászati a Hungexpo Budapesti Vásárközpont felújított területén nyolc gigantikus pavilonban várják a látogatókat.

01_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

Ha állami szervezés, akkor a területet nem biztosíthatja más, mint az országban megtalálható szakértelem csúcsa, a Valton Security, aminek teljes szervezési csődjéről a Kecskeméti Repülőnap (<<<klikk rá) alkalmával már beszámoltunk. Marhára érdekes, hogy bármit hibáznak, a Valton az a legbiztosabb pont ezen a területen! Bejutásunk úgy kezdődött, hogy a számunkra kijelölt bejárat zárva volt, ezért egy másikon próbálkoztunk, ahol azért az illetékes őr úr elkérte tőlem is az arra jogosító elektronikus igazolást. Az alapos vizsgálata után bólintott, hogy minden rendben van, ám a telefon kikapcsolása során észrevettem, hogy rossz dokumentumot mutattam neki, mert az EU-Covid igazolványommal jutottam be mindenféle biztonsági átvizsgálás nélkül a 240 millió forintba kerülő és tíz tonna agancsból készülő Totem szarvas alatt.

02_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos és Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a gyerekek jelentik a vadászati világkiállítás programsorozatának legfontosabb célközönségét. Már 2019-ben több mint 3 milliárd forintot utaltak ki támogatásként különböző vadásztársaságoknak, megyei kamaráknak, kulturális egyesületeknek, szakmai szervezeteknek. Több száz nemzetközi szervezetet és szereplőt terveztek megnyerni a részvételre és annak népszerűsítésére, ezek után a 2020-as tervek szerint legalább egymillió látogatót vártak a vadászati világkiállításra /forrás: origo.hu/vadaszati-vilagkiallitas/.

Bár több helyen elhangzott, hogy a Vadászati Világkiállítás költségei 70 milliárd forint felett járnak, ebből az összegből 55 milliárd forintba került a Hungexpo felújítása /forrás: greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/.

03_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

A költségvetésből, illetve egyedi kormánydöntésekkel közel 70 milliárd forint ment el rá; az összeg négyötödét a rendezvényhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások, elsősorban a Hungexpo-terület fejlesztése, emésztik majd fel. Az esemény szervezési és kommunikációs költségei 6–10 milliárd forintra becsülhetők. A kiállítás tíztonnányi szarvasagancsból épülő kapuja 240 millió forintba került /forrás: hvg.hu/gazdasag/20210929/. Mindezekből kiderült, hogy a kis világkiállításunk összköltsége várhatóan 17 milliárd forint lesz:

17.000.000.000HUF

Ez csak egy szám, de hasonlítsuk már egy hétköznapi állampolgár pénztárcájához, hogy érzékelni tudjuk, hogy ebből az összegből egy 1300 fős falut meg lehetne vásárolni, ha egy családi házat 50 millió Forintnak veszünk, így egy 340 db kertes házból álló jópofa és karbantartott falu tulajdonosai lehetnénk! Vizsgáljuk meg alaposan, hogy mit is kaptunk ezért a pénzért az államtól!

04_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

Na mármost, ha profin kialakítok egy profi infrastruktúrát és a körítés vagyis a tereprendezés elmarad, akkor az elért 99%-os eredményt mindenki ócsárolni fogja! Ezért Kovács Zoltán helyébe én beültem volna az autómba és valamelyik barkácsáruházban vettem volna pár nm műfüvet a jobbik fajtából, hogy a nagyérdemű ne a sáros építő törmeléken keresztül gázoljon!

05_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

A Valton kapacitása is végesnek tűnt, mert a rendezvény pavilonjaiban már csak odaállított fiatal „önkéntesek” támasztották a gipszkarton falakat, akik megkérdezésemre a szomszéd standról sem tudták, hogy hol helyezkedett el. Ám kiderült, hogy mi állhat a háttérben: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hallgatókat kötelezne arra, hogy végezzenek „önkéntes” munkát a lassan 77 milliárd forint összköltségű Vadászati Világkiállításon /forrás: oktatas.atlatszo.hu/2021/08/28/.

Semjén Zsolt még ezen a csütörtökön beszámolt arról, hogy ezen a napon a látogatók száma a Hungexpo területén meghaladta a 300 ezer főt, ami példátlan sikert jelez, különösen az esős időjárás mellett. Óriási különben ez a Semjén, mert nem mindegy, hogy milyen adatokat adott össze és azok az adatok hogyan keletkeztek! Egyrészt csütörtökön is a fő pavilon egy része üresen állt, mert nem találtak rá kiállítókat, a többi helyen szervezett kirándulás keretében pedig gyerekek fogócskáztak. A különböző országok standjain a képeken látható kiszolgálás és érdeklődés elég megdöbbentőnek tűnt…

06_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

A trófeakiállítástól azt hittem elalélunk, amikor a falon körbefutó lambériáról a megszámlálhatatlan kiaggatott agancs köszönt vissza. Most ezeket a vadakat direkt ezért ölték le vagy Kovács Úr gyűjtögette kis kora óta? Elképesztő! A botoxolt szájú cápának sikerült műanyag hal után nem lehet biztosra tudni, de a sziámi vadakhoz az ötletadó preparátor vagy a vadász biztosan fogyasztott italt vagy valamilyen tudatmódosító szert!

07_egy_a_termeszettel_vadaszati_vilagkiallitas_2021_magyarorszag.JPG

Napijegy felnőtteknek 2700Ft, gyerekeknek 1200Ft, ha ezzel osztunk-szorzunk egy kicsit, akkor az 1 milliós látogatottság is jóindulattal 1.6 millárd Forint bevételt jelent. Tehát még 10%-a sem térül meg effektíve a konkrét költségeknek, ami közgazdászként kijelenthető, hogy egy komoly cégnél ilyen tervvel előálló alkalmazottnak azonnali felmondás jár!

Ahelyett, hogy egy ilyen eseményre költünk 70 milliárd forintnál is többet, nem inkább valódi állatvédelemre, környezetvédelemre, klímavédelemre és a természeti örökségeink védelmére kellett volna ezt az összeget fordítani?

hun.jpg

komment
süti beállítások módosítása