Publikuss

10 tanács, hogy ne maradjon tátva a szád az autószerelőtől!

2017. október 05. 06:30 - Publikus Team

Durva drámába torkollott a vígjátékba illő szerelés

Akinek van autója, az tudja, hogy mekkora fejtörést okoz, ha elromlik rajta valami vagy épp nem tudja használni, mert persze akkor lenne rá a legnagyobb szükség. Ekkor elkezdünk kapkodni, hogy mielőbb visszakerüljön a használatba és persze a párodtól is kaphatod az ívet, hogy mekkora lúzer vagy, hogy még mindig nincs kész az autó. A ház ura ilyen nyomás alatt már minden megoldásba belemegy, hogy az otthoni háborús helyzet egy elfogadhatóbb tűzszünettel végződjön. Azzal viszont számolj, hogy akire rábízod az autódat, az nem minden esetben lesz a Te oldaladon, mert ő lehet, hogy a két lábon járó pénztárcát és a kétségbeesést látja rajtad. Ha így állítasz be egy autószerelőhöz, akkor előfordulhat, hogy nem csak a mellényzsebből, hanem a farzsebedből is hozzá kell toldani az előre kialkudott összeghez. A jól menő autószerelő sok esetben nem szakember, hanem pszichológus! A hülyeséget is úgy el tudja Veled hitetni, hogy kellemetlenül érezd magad és még Te fogsz bocsánatot kérni!

01_autoszerelo_baleseti_bejelento.jpg

Nézzük meg a Publikuss tesztjét, ami munkára használja az autóját, viszont egy kellemetlen esetben összetörte az elejét, így egy ajánlással a Nyers László ev. karosszérialakatoshoz fordult. Ezzel hátra is dőlhetett, mivel biztos kezekben gondolhatta autóját. Az első gyanú árnyéka akkor merült fel, amikor felhívta László Urat, hogy a felmérés után mire számíthat időben és összegben. A meglepetés erejével válaszolt a Vállalkozó, mivel szó szerint elhajtotta a telefonban, hogy nem kell telefonálgatni, mert nem tudja és majd ő fog jelentkezni. Publikuss nem hagyta annyiba a dolgot, sikerült egy időpontot és egy összeget kifacsarni belőle és részletesen átbeszélték az alkatrészeket is, hogy mi kerül beszerelésre. Az autóhoz ezek után még érthetetlen módon napokig nem nyúltak hozzá, viszont ezekre a napokra is autót kellett bérelnie a munkájához. Kb. 2 hét elteltével közeledett az öröm napja, mivel elkészülőben volt az autó a megbeszélt időpontra. Ekkor jött a meglepetés, hogy jobb lett, mint valaha, csak az a bibi vele, hogy nem tudják beindítani. Jött a duma, hogy ő ezt nem tudja megoldani és villamossági szakember kell hozzá.

02_autoszerelo_tat.jpg

Megint közeledett a finálé, a Publikuss a bérautót visszavitte, mivel László elkészült az autóval és elvihető. A műhelyhez érkezés előtt kap viszont egy telefont, hogy nem tudják, mi van a bal első fényszóróval, de nem világít és ne menjen az autóért, mert nem adják oda. A helyszínre érve szép hosszú, de egyszerű körmondatokkal a szerelő megmagyarázta az igazát, hogy ki kell másnapra cserélni a lámpát és semmi gond nem lesz. A Publikuss viszont megnézte a lámpát és a kicserélt lámpa másnapra ugyanaz volt! Jött ismét a pszichológiai hadviselés, hogy most megint kell hívni a villamosságit és majd ő megcsinálja.

03_autoszerelo_lampa.jpg

A kakukkos óra mutatója megint csak halad tovább, már a napokat nem is lehet számolni. Ismét kész az autó! Szinte a Várkert bazár többszöri átadásával egyenértékű átadás-átvétel ünnepségre készül, de átvételkor a műhelybe lépve ismét meglepetés fogadja, mivel az autó hűtővize spriccel minden irányba. Ismét pörgessük óránk mutatóját tovább… Egyszer csak úgy tűnik, hogy az autó elvihető, működik, a próbaúton viszont gyanús , hogy nem vezetheti a saját autóját. László láthatóan elégedett, a Publikuss viszont észrevesz néhány apróságot, ami nem stimmel az autóján.

04_autoszerelo_horpadas.jpg

Nem kell nagy szaktudás ahhoz, hogy észrevegye az ember a szembe tűnő dolgokat pl. a fényezésen. Érthetetlenül nem elemenként fújták le, hanem itt-ott leragasztották az autót és nekiestek egy szlovák fényező műhelyben. Végeredmény az lett, hogy sok helyen még a csiszolóvászon karcolása is megmaradtak, itt-ott horpadásokat meghagytak, ragasztószalag rajta maradt, ami szintén le lett fújva és összeszáradt a régi festéssel. Arról nem is beszélve, hogy az autó több fekete része is színt kapott. A garancia pedig úgy érvényes, hogy a festést is ki kellett fizetni, számlát arról nem kapott, mert ugye az „szívességi alapon” lett elintézve, ha ennél több kell, el lehet ballagni Szlovákiába megkeresni a fényezőt. Fél év után viszont a motorháztető több helyen elkezdett rohadni!

05_autoszerelo_rohadas.jpg

Fényezés mellett több alkatrész közt beépítésre került az autóba egy klímahűtő, amivel kapcsolatban kiderült, hogy sérülten került beszerelésre, a bal fényszóró foncsorának állítása nem működik (sérült a belseje), ill. a szélvédő sérült feltehetően a javítás közbeni flex használata közben (a szikra kb. 20 helyen kiégette a szélvédőt). A megbeszéltek alapján nem építette be a ventilátor légterelőt, ehelyett a régi alkatrészt kapta meg, ami nem is az autóhoz való.

Ezek után a helyszínen fizetéskor nézetkülönbség alakult ki, mivel a több százezer forintnyi bruttó megállapodott összeg szépen megemelkedett, viszont sok alkatrész nem került beépítésre. A szerelő tettlegességig is elment, fenyegetés után rendőrség közbenjárásával sikerült csak visszakapni az autót.

06_autoszerelo_klima.jpg

A végső döfés csak a kiegyenlítés után derült ki, mivel a fényezésről számlát nem kapott, a többiről pedig véletlenül elfelejtett előre szólni a Vállalkozó, hogy a végösszeg Áfa-mentes a részéről. Így a Publikuss több, mint 100eFt-tal rosszabbul járt, mintha szakszerviz végezte volna, rendes 27% Áfával. Fizetés után a szerelő nyersen elutasított, semmilyen formában nem volt hajlandó orvosolni a garanciális hibákat, az oldal megkeresésére pedig nem válaszolt. A cikk később folytatódik a próbavásárlások eredményével…

Összeszedtünk pár Publikuss tanácsot, hogy a pszichológus-autószerelők ne legyenek előnyben:

szam_01.jpg

Az autószerelő van mi értünk és nem fordítva! Szolgáltatást akar értékesíteni a számodra, viszont mi megkönnyítjük a marketing és az értékesítési munkáját, mivel házhoz visszük a pénzkereseti lehetőségét. Amelyik simlis szerelő már úgy áll hozzád, hogy szívességet fog tenni neked, már a lehetőség felismerésénél fordulj sarkon!

szam_02.jpg

Nézzél szét a szerelő háza táján, hogy milyen körülmények között él, milyen autóval jár. A mai világban már nem megengedhető ebben a verseny helyzetben, hogy a cipész jár a legrosszabb cipőben. Nagyon kevés a munkájára adó, precíz, lelkiismeretes szakember, de meg lehet találni!

szam_03.jpg

Az autót ne hagyd ott a szervizben arra a kijelentésre, hogy ha lesz időnk majd megnézzük. Ilyenkor a szerelő már ringben érezheti magát, mivel ő diktálja az időt és a végösszeget.

szam_04.jpg

Mielőtt elmész a szervizbe, tájékozódj nagyjából az autód hibájáról, hogy ne tűnj maximálisan laikusnak, mivel a szemfüles autószerelő ezt egyből kiszagolja. Elkerülheted a kitalált hibák kijavítását időben és pénzben is.

szam_05.jpg

Szakszervizek munkalapon rögzítik az elvégzendő munkát, árajánlatot is kérhetsz előre. Kisebb szervizek kidumálhatják magukat, hogy erre hogy lenne már nekik idejük?! Persze nem kell előre papírt kérned egy olajszűrű cseréről. A nagyobb munkákról viszont kérj pontos leírást, mert későbbiekben a zsebedben hivatkozhatsz rá, főleg, ha árajánlat is van benne.

szam_06.jpg

Lehetőleg az autó eredeti forgalmi engedélyét ne hagyd a szerelőnél és a kilométeróra állást is rögzítsd. Könnyen beleeshetsz abba a helyzetbe, hogy hónapok múlva érkezik egy csekk pl. gyorshajtásról.

szam_07.jpg

A javítás közben már bonyodalmak merülnek fel, ne habozz, hozd el inkább az autódat, mert még nagyobb problémába fogsz keveredni.

szam_08.jpg

A garanciális hibákról érdemes fotót készíteni tanúk jelenlétében, mivel a Fogyasztóvédelemnél nem fogsz sokra menni, viszont polgári peres ügyben igen nagy előnyre tehetsz szert és visszakaphatod a károd ellenértékét.

szam_09.jpg

Szakszerviz semmire sem jelent biztosítékot, csak az esélye lehet meg, hogy nagyobb szaktudással állnak hozzá a javításhoz, precízebb munkát végeznek és a garancia az garanciát is jelent.

szam_10.jpg

Fizetésnél állj ki magadért és ne hagyd, hogy indokolatlanul több pénzt követeljen a szerelő!

21 komment
süti beállítások módosítása