Publikuss

Kedves Szülők! Az iskola büfé ZÁRVA tart vagy kinyit?!

2017. augusztus 29. 06:00 - Publikus Team

A szupermarketben a pultról, a suliban a pult alól sem kapsz rántott húsos szendvicset?

Nyitva lesz vagy nem, egy normális szendvicset vagy egy üdítőt tudsz majd venni vagy nem? Na, azt majd megtudod utólag, mert most tippelni sem lehet! Az iskolai büfékről szóló 1. részben (katt rá) is támogattam az Emberi Erőforrások Minisztériumának a gyerekek egészséges táplálkozásra irányuló törekvését. A cikkből kiderült, hogy melyik részét, viszont véleményem szerint nagyon sokat kellene még az ügyön dolgozni, hogy megvalósuljon a jövőbeli egészségtudatos cél és közben rengeteg büfés kisvállalkozás ne menjen tönkre. Őrületes volt olvasni, hogy mennyi reakció érkezett az olvasóktól. Ezúttal is köszönöm, hogy foglalkoztatok a témával, ha egy picit visszafogottabb kommentek érkeztek volna, az adott minisztériumban tovább olvashatták volna a több oldalnyi hozzászólást. Közben szétnéztem, hogy mi lehet Publikuss az egészséges büfék „mintabüféjének” háza táján. A mese vége elképesztő lett, ültem magamban, néztem ki a fejemből és csak egy mondat forgott a fejemben: Ilyen nincs és mégis van?!

01_iskola_bufe.jpg
(forrás: kistk.hu)

Ki szeretné, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips legyen? Annyira szép színes a világ, hogy egy-két kivételt mindig találna az ember. Ezen a téren viszont megnyugodhatunk, mert a tapasztalatok alapján, ha az általános és középiskolában egy lelkiismeretes büfés üzemelteti a vendéglátóhelyet, akkor ilyen elő sem fordulhat! Persze ma is vannak olyan büfések, akiknek csak gazdasági szempontok lebegnek a szemük előtt, azok sajnos nem oda valók! Ebből a kérdésből tehát felesleges felkapott média hírt kreálni, mert Publikuss, hogy ez már réges-rég megoldódott?!

Ígértem, hogy megkeresem a Fiatal Családosok Klubját (Ficsak), mivel szimpatikus volt, hogy ilyen mértékben végre egy szervezet foglalkozik a gyerekek táplálkozásával. Vezetőjüket sajnos nem tudtam elérni, mivel éppen a szabadságát tölti. Publikuss különben, hogy a nagy projektek kellős közepén én is kiveszem a szabit.

02_retvari_bence.jpg

(forrás: kormany.hu, fotó: Árvai Károly)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumából viszont érkezett válasz, méghozzá Rétvári Bence államtitkártól: „A sajtótájékoztatón ezt a kérdést is igyekeztünk megvilágítani, és a felszólaló büfé üzemeltető (továbbiakban: Büfés) részletesen bemutatta, miként lehet egészséges termékekkel is tisztes profitra szert tenni.” Ezen MTI közleményt ITT olvashatod el. A családi és az iskolai egészséges tájékoztatást és Mintabüfé kialakítását támogatnám, ahol lehetne kísérletezni az egészséges ételek és a gazdaságos működtetés kombinációjáról, közben pedig életben maradhatna a rengeteg kisvállalkozó. Erre még nem kaptam választ… De nézzünk bele, hogy mi Publikuss a cikkben megemlített egészséges büfékről és vezetőjükről?!

03_vakacio.jpg

A történet megértése miatt engedjetek meg egy rövid történetet. Felkértek anno, hogy alakítsam a magyar király szerepét egy idegenforgalmi szakkiállításon. Marhára megtetszett a dolog, bele is vágtam. Aztán jött a savanyú leves, mivel a kiállításon ugye a legnépszerűbb interjú alany a király lett. Jött a TV, rádió és csak mondani kellett. Nagyon nem tetszett a dolog, de ha belevágtam, végigcsináltam. Segítettek is, hogy mit kell mondanom, de a lényeget nem mondtam ki, valahogy sikerült mindig kikerülni. Segítsetek már, hogy hogyan mondják azt, amikor valaki nem mond el egy lényeges dolgot?!

04_iskola.jpg

A Büfés valahogy elérhetetlen és a róla készült videók már nem találhatóak, de Publikuss, hogy olvasható volt olyasmi tőle, hogy kezdetektől fogva fontosnak tartotta, hogy egészségtelen ételeket lehetőleg ne áruljanak? Ezzel szemben léteznek büféi és vannak vásárlói, akik mesélnek akkor is, ha csend van. Egészséges kínálatról nem jutott el hír hozzánk, az Ajánlás szerinti egészséges ételek (pl. halas szendvics és májkrémes mustáros szendvics) a válaszolók szerint vagy nem voltak a kínálatban vagy nem figyelték vagy ki tudja hol voltak? Lényeg, hogy Újdonságként fánkot vehettek a gyerekek. Melegszendvics, hot-dog, ischler, kakaós csiga, csokis gofri, 7days croissant mind kaphatók voltak?! Ha édességet kívánt meg a gyerek, nem kellett kimennie, mert ezeket megkapta: pl. Chocapic, Maoam, Balaton, Sport, TicTac, Bounty, Snickers, Twix, Kitkat, Mentos, Orbit, Kinder Bueno?! De ha megszomjaztak, akkor is vehettek üdítőket: Sió, TopJoy, Márka?! Na, ezekből ténylegesen lehet gazdaságos működtetés, ha a gyerekek nem mennek el a közeli üzletbe vásárolni! Csak az a bibi, hogy ezek nagy része a chipsadó hatásköre alá estek! Azért megköszönném, ha jelentkezne és elmondaná, hogy és hol lehet ezek nélkül, egészséges termékekkel profitra szert tenni?

05_iskola.jpg

Emmi levélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat a büfékben árusítható termékekről és az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeiről is. Az Emmi tisztában lehet azzal, hogy az adott iskola igazgatónak a büfék szerződési viszonyára a legtöbb helyen nincs igazán hatása? Az állami intézményeknél a kialakított Klikk tankerületei állnak a szerződésben a vállalkozókkal. Az Emmiben jogszabályváltozásról nem tudnak, így maradt az egészséges termékekre vonatkozó Ajánlás és a hatalmas médiaszereplés, amitől a büfések rettegnek. Az egyik tankerület elmondása szerint nincs még új szerződés szöveg, az eddigi ellenőrzéseket tartó védőnői szolgálat sem tud változásokról. Akkor kérdem én, hogy mi lesz szeptembertől?

06_a_szokes.jpg

(forrás: Post Gazette)

Emlékeztek még A szökés c. sorozatra? Az is egy tévhit, hogy a gyerekek nem mehetnek ki az iskolából, így ha a büfében csak egészséges termékeket lehet kapni, akkor kicsattannak majd az egészségtől. A diákok tele vannak írásos szülői (és/vagy igazgatói) engedéllyel, hogy pl. nagyszünetben kimehetnek az iskolából vagy pl. a felmentett diák az órája alatt is elhagyhatja az iskola épületét. Még szökni sem kell…

Kedves Szülők! Ne lepődjetek meg, ha az iskolátokban nem fog kinyitni az iskola büfé ebben a bizonytalanságban. A gyerekekre viszont gondoljatok, hogy ne korogjon a gyomruk!

A cikk célja, hogy hosszú évek során a gyerekeket a család és az iskola is az egészséges táplálkozásra nevelje, hogy egyszer az iskola büfékben ne legyen kereslet pl. fánkra. Megtanulják a mértékletesség és következetesség fogalmát, hogy tudjanak nemet mondani a 2. csokira. Ne hízzanak el, hogy később ne legyen nekik egészségügyi problémájuk, így az egészségügyön is kevesebb legyen majd a teher.

komment
süti beállítások módosítása