Publikuss

A diákok már rég bemutattak a büfés néninek

2017. augusztus 21. 15:08 - Publikus Team

Tiltakozásul nem az iskola büfében, hanem a közeli boltban vásároltak

Még párat alszunk és eljön a szeptemberi iskolakezdés! A legújabb tolltarót és a szaggatott farmert kisírta magának már a gyerek? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületétől egy kampányt lehetett hallani, hogy az iskolai büféket egészséges kínálatra kötelezik. Publikuss Lenke néninek, a 12 osztályos iskola büfésének is első hallásra szimpatikus volt ezen törekvés, mindaddig, míg elgondolkodott, hogy mi is a szörnyű valóság. Egy este leült, átgondolta és azóta mély depresszióban várja az iskolakezdést. Nézzük meg, hogy valójában miért?

01_tanevnyito.jpg
(forrás: Nemzeti tanévnyitó, fotó: Huszti István)

18 éve vezeti az iskola büféjét, szeretik a gyerekek, tanárok oda vannak érte. Iskola vezetősége is elégedett a kínálattal, mivel soha nem volt kapható chips, energiaital, cola és csokoládé is csak megfelelő arányban volt kihelyezve. Lenke néni otthon kóstolt bele évekkel ezelőtt az egészséges táplálkozás mély rejtelmeibe, mivel megromlott egészsége megkívánta, hogy váltson a körömpörköltről. A teljes kiőrlésű zsemlétől hosszú időn keresztül egészen eljutott a chia magokig. Igazán jobban szereti ma is az Erzsébet kenyeret és a kirántott húst, de az ésszerűség felülírta az ízlelőbimbók által küldött negatív üzeneteket.

02_koromporkolt.jpg
(forrás: recept-kereso.eu)

Elhatározta, hogy unokáit is ráveszi a trendi étkezésre, párhuzamosan pedig a kis büféjében is bevezeti fokozatosan ezeket az ételeket, nassolni valókat. Unokáját csak nem tudta meggyőzni, hogy a büfék részére kiadott korszerű táplálkozási iránymutató alapján a halkonzervből készült korpás szendvics és egy natúr müzli szelet mennyire menő dolog. A büféjében újdonságként kínált baromfi májkrémes, mustáros rozsos kiflit, vegyes salátát hamis majonézzel, aszalt gyümölcsöket a kis pohárban hónapokon keresztül hordta haza vacsora gyanánt, mert a gyerekek rá sem néztek. (Az erre vonatkozó ajánlás ITT megtekinthető). Lenke néni kitartó volt, nem akart tágítani, de a maradékot nem hajította a kukába és még jobban megromlott az egészsége, mivel igencsak meghízott. Ha ezt az ajánlást anno szakdolgozatként adta volna be, megbukik, mert pl. kockasajtban rengeteg a zsír, aszalt gyümölcsben sokszor több cukor van, mint egy édességben, egy májas konzerv nem kevés tartósítószert tartalmaz, a rostos gyümölcslevek vagy a lekvárok extra magas cukortartalmáról nem is beszélve.

03_egeszseges_alapanyagok.jpg
(forrás: Arageek)

Közben bosszantotta, hogy az iskolából tilos a gyerekeknek tanítási időben kijárniuk, mégis látta a kezükben a csomagolt szendvicseket, csokit, mártott müzli szeletet. Utána járt és ledöbbentette, hogy mik a tények. Az iskola vagánya az energiaitalt otthonról nyúlta, a rántott húsos szendvics és a csoki a közeli nagyáruházból került elő. Pedig már kezdte bosszantani, hogy megint a konkurencia keze, a közeli kis bolt van benne a dologban. De nem. Nem, mert az önkormányzat érthetetlen módon építési és működési engedélyt adott ki a bolt melletti szupermarketnek és mióta megnyitott, oda járnak reggel a gyerekek vásárolni, a bolt pedig tönkre ment. Ha pedig nem engedik ki őket, eldugják a krétákat és persze a matek tanár kiküldi őket venni és már meg is oldódott a dolgozat előtti csoki vásárlás is, ami még orvosilag is alátámasztott.

04_egeszsegtelen.jpg
(forrás: English Stackexchange)

Lenke néni teljesen maga alatt van, mivel szerette volna az egészséges táplálkozását kiterjeszteni a gyerekekre, de majdnem tönkre ment benne. Nyáron ugye ő már nem dolgozik, abból él, amit a tanév alatt kitermelt. Augusztus végén pedig ott áll, hogy remegve várja a Rétvári Bence által beharangozott új szerződést, miszerint csak ezen ajánlás alapján történő kínálattal nyitható üzlet az iskolákban. Elgondolkodott azon is, hogy a lánya rengeteg mindent a szülői szeretet által megengedett az unokáinak és ezen ő már nem tud változtatni. Miért nem létezik olyan szervezet, ami már családi szinten elkezdi átnevelni a mostani leendő szülőket a korszerű táplálkozásra, hogy a gyerekeik talán egészségesebben élnek majd. A mostani gyerekeket, akik már megszokták az ízletes ennivalót, egy villámkampánnyal nem lehet már átállítani. Ehhez nagyon sok pénz és nagyon sok év kell. Jól hangzana, ha ilyen egyszerű lenne a megoldás, de Lenke néni ebbe már tönkre ment és az alkalmazottját, aki a barátnője volt, már el kellett bocsátania.

05_csalodottsag.jpg
(forrás: Gardens of Stone)

Publikuss akkor, hogy az Emmi-nek és a Ficsak-nak egy társadalmilag igencsak hasznos törekvése lenne, csak a gyakorlatban már évekkel ezelőtt megbukott?! Jelenlegi formájában a hazai kisvállalkozásokat tenné tönkre, a gyerekek pedig ugyanazt vennék meg, mint régen, csak máshol…

A cikk folytatódik, mivel várjuk a fent említettek véleményét. Addig is kedves büfések, szervezetek, igazgatók és kormányunk álljatok össze egy ténylegesen eredményes és egészségtudatos táplálkozási jövőkép összeállítására! Hajrá!

Köszönjük azon büfék megjegyzéseit, akik az idei tanévben már nem nyitnak ki ilyen feltételekkel, viszont azon vállalkozó kedvűeket keressük, akik a fent említett Ajánlás alapján vállalnának üzemeltetést!

Mindenkit megkérünk, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavakat nélkülözze, hogy posztolhatóak legyenek, mert hiába ömlenek az iszonyatosan jó hozzászólások, mindennek megvan a határa!

31 komment
süti beállítások módosítása