Publikuss

Autóbérlési malőr Szicílián

2017. június 16. 06:00 - Publikus Team

Hogyan kell visszajönni egy abszolút vesztesnek tűnő helyzetből

Szicília kinek ne lenne egy álom úticél? Nekem is így volt a párommal, hónapokon keresztül álmodoztunk róla, menthetetlenül Catania felé repített a gépünk a GPS szerint 850km/h-val. Előre mindent elintéztünk, csak az utazás örömének kellett élnünk.

A repülőtéren odaballagtunk az autóbérlő céghez, szerencsére nem várakozott előttünk senki, a személyzet nagyon kedvesen útbaigazított, igazán csak egy papírt kellett aláírni, ami nem volt tele apróbetűs résszel. Ennek cserébe adtak egy slusszkulcsot és már indítottuk is a lenyitható tetős Fiat 500-at, amit kinéztünk a weboldalon.

Ismét elő a GPS, rögtön megtaláltuk a szállásunk címét, ami egy településhez tartozó falurész kis zsákutcájában bújt meg. Egy óra alatt oda is értünk egy kellemes autókázással, amit még fokozott a hajunkat fodrozó tengeri fuvallat. A szállás elfoglalása szuperül ment, már vártak ránk, annak ellenére, hogy késő este értünk oda. Nem volt más hátra, csak hogy egy nagyot aludjunk, mert reggel terv szerint nekiindulunk a látnivalókat kipipálni.

sz01.JPG

Reggel kinyitottuk szobánk palettáit és a napfelkelte vörösre és narancsra színezte a tengerre nyíló panorámát. Egy kiadós reggeli után, ami croissantból, sonkákból, tojásból, helyi lekvárokból és friss narancsléből állt, nekiindultunk az Etna lábánál Taormina felé. Autópályáról pár perc alatt le is hajtottunk, majd nekiveselkedtünk a város kis utcáinak. A parkolóhelyek között válogatni lehetett, egy hatalmas fügefa alá parkoltunk le, hogy lefotózzuk vele a kis Fiatot.

Elképesztő a város, a lábainál a Jón-tenger kristálytiszta vize fodrozódott a fehér homokos tengerparton. Feljebb a zöldellő mediterrán növényzet ölelte körbe a hangulatos kis települést, amit Castelmola falucska koronázott még meg.

sz02.JPG

A görög uralom idejéből maradt meg a festői elhelyezkedésű színház, amit Csontváry is megörökített. Egykoron 5400 férőhellyel rendelkezett, ma is gyakran használják koncertek, opera és színielőadások rangos premierjére. Igazán nem olcsó a beugró, de feledhetetlen élményt nyújt a háttérben az Etna gőzölgő vulkánjával. A hegycsúcsról még tetszetősebb volt az Isola Bella szigete, ami apály idején akár félsziget is lehetett volna, mert át lehetett rá sétálni. Igazi olasz hangulatot árasztó utcái voltak, meg kell említeni a precíz zöldséges és gyümölcs standokat, a souvenir árusokat és persze elmaradhatatlan kávézókat, cukrászdákat is. A végkimerülésig lehetett itt sétálni, estére nem is maradt más hátra nekünk, minthogy egy hatalmasat aludjunk ismét a kellemes ágyunkban.

sz03.JPG

Reggel csörög az óra, ébresztő! A frissen sült panini készítése során valami felsejlik, mintha összemosódnának hangulatok és érzések, képzelet és valóság. Furcsa. Készülődöm tovább, még 20 percem van a munkába induláshoz, de még azért az ajtó melletti naptárra ránézek, csak 18 nap van hátra és indulunk Szicíliára! Francba!!!

Minden egyes napot számoltuk, a végén már alig akart múlni az idő. Aztán már annyira beleéltük magunkat, hogy amikor Cataniában landoltunk, el sem akartuk hinni, hogy a megvalósulás küszöbén állunk, szinte erőltetni kellett, hogy a valóságban vagyunk. Aztán beugrott a korábbi álmom…

sz04.jpg

Az autóbérlő cég pultjához érve véget is ért a kis utazásunk egy rövid időre, mivel nem adták oda az autót, hiába volt minden kifizetve, borzasztóbbnál is rossz érzés volt. A különböző nyelvek sajnos nem igen találkoztak, de annyi kiderült, hogy a párom bankkártyájával fizettük ki az autót az én nevemre és a kettő nem passzolt nekik. Felhívtuk a közvetítő céget, ahol elmondták, hogy a vezető nevére kell szólnia a bankkártyának és így nem tudnak adni autót.

A bérlő cég ügyfelese szó szerint elküldött, hogy azt csinálunk, amit akarunk. Különben is ő meg olaszul hajlandó beszélni, üvöltve kitessékelt, hogy a probléma az rá nem tartozik. Telefonszámot adott, hogy azon beszéljünk, ő nem volt hajlandó senkit sem hívni. Telefonon alternatívát nem kaptunk, így a kellemtelen órák teltek szépen. Sok mindent nem tehettünk itt, pánik helyzetben fel kellett állítani rögtön egy B tervet és neki kellett gyürkőzni!

sz05.jpg

Végigjártuk a pultokat és csak sikerült a számunkra megfelelő megoldást megtalálni! Egy helyi kis cégnél sikerült egy Fiat Pandát bérelni, extra biztosítással, így kevesebb pénzt zároltak a bankkártyán. Ez sem volt egy leányálom, mert az utazás után hetekkel még nekünk kellett a zárolt összeget feloldatni a saját bankunkkal.

sz06.jpg

Most következik a látszólag unalmas rész, de ha ebből tanul valaki, nagyon sok kellemetlenség elkerülhető vele! Ha közvetítő céget választunk interneten, minden egyes szavukat értelmezzük és ne menjünk tovább, mert akkor ott van elásva a buktató. CDW és SDW, meg hasonló jogi fogalmak… Lényeg, hogy mi abba futottunk bele, hogy a weboldalon könnyedén lehet autót kiválasztani, lefoglalni és kifizetni. Azóta valamelyest változott a rendszer, mivel külön és kifejezetten el kell fogadni a Szerződési feltételeket. Ezek után, ha csak pár napra foglalsz autót, akkor könnyen lehetséges, hogy a törlési díj a befizetett összeg egésze lesz. Ma már azt is kiemelik, hogy az autó felvételéhez érvényes dombornyomott hitelkártya szükséges és vezetői engedély az első vezető nevére szólóan. Figyelem a hitel- meg a debit card között óriási különbség van!

sz07.jpg

Ezután hosszas levelezés következett, amiben megírták, hogy a törlési szabályzat alapján sajnos nem áll módukban visszatéríteni a foglalás összeget. A bökkenő számukra ott volt, hogy én külön kértem, hogy ne töröljék a foglalást, mert akkor jogi szempontból még fennáll köztünk a szerződési viszony és nem rossz alkupozícióból indulhatunk. Így az első körben felajánlották, hogy kb. a bérleti díj 1/3-át visszautalják. Valaki elégedett lenne már ezzel is, de nem értem be ennyivel, mert úgy éreztem, hogy a rendszer belevitt a teljes összeg kifizetésébe, közben pedig a lehetséges hibákat nem küszöbölte ki.

Publikuss, hogy gyönyörűen átalakították a magyar fogyasztóvédelem rendszerét, ne is próbálkozzon senki sem vele, mert csak egy látszat intézmény, visszaküldenek egy sablon szöveget és mennek is kávézni. Európai Fogyasztói Központtal is felvettem a kapcsolatot, ha jó kedvemben lettem volna, röhögtem volna egy egészségeset, de inkább elkeserítő volt a tehetetlenségük.

Inkább tovább folytattam az eredeti céggel a levelezést, majd végül az egész összeget visszautalták. Innét üzenem mindenkinek, hogy ne adjátok fel soha!

sz08.JPG

Elképesztő, hogy az olaszok és/vagy a turisták, hogy le tudnak élni egy autót pár hónap alatt, mivel egy szinte új autóról volt szó, de pl. gumik tükör simák voltak, a karosszériaelemek között nem volt egy ép rész sem. Számunkra viszont a történtek után ez volt az álomautó. Indultunk is neki immáron a valóságban, hogy megmásszuk vele az Etnát.

sz09.JPG

Jelenlegi magassága 3329 m, ami folyamatosan változik a kitörések alkalmával. A Panda kevésnek bizonyult, bár még 2000 méter fölé sem kellett felkapaszkodnia, a 200. kanyar után már nem tudtuk tovább számolni, csak csodálkoztunk, hogy a növényzet is eltűnt és megjelentek a 4 m-es hófalak az út mentén. A többség nem érte be ezzel a magassággal, tovább mentek innét felvonókkal, de mi inkább elköltöttünk egy kiadós ebédet a „hüttében”. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. Számos helyen termesztenek narancsot, mandarint, nyugati felén isteni pisztácia és a belőlük készített finomságok kaphatóak.

Végezetül gondoljunk arra, hogy egy nyaralást magunknak azért szervezünk, hogy legfőképp jól érezzük magunkat, de érdemes felkészülni a bonyolultabb dolgokra is, amik megkeseríthetik az egészet. Tévedés ne essék, a csomó pénzt nem arra fizetjük ki, hogy kizárjuk a negatív eshetőségeket! Nem egy utolsó szempont megpróbálni megelőzni az ilyen helyzeteket és akkor tényleg sikeres lehet a kikapcsolódás. Ne feledjük soha, hogy ismeretlen és új helyzetekbe fogunk bele csöppenni!

5 komment
süti beállítások módosítása